- март 26, 2024
- от Recepta bg
- 0 харесвания
- 0 / 5
- Трудност: Лесна
-
Прегледа65
Много хора знаят, че в миналото хората не са знаели какво е торта. По-точно, те не знаеха какво е торта в съвременния смисъл на думата. В древността при римляните и гърците тортата е била обикновен пандишпанов блат, украсен с красив орнамент от плодов сок.
Кремовете за торти се появяват по-късно и правят фурор в сладкарския занаят. След като готвенето на яйчен крем стана обичайно, щандовете на пекарните бяха пълни с различни кифлички и сладкиши с този крем.
През 20 век сладкишите и пайовете напълно престават да бъдат нещо елитарно. Домакините започнаха да приготвят торти буквално от обикновен крем и обикновен пандишпан.
Нека ви покажем как да направите такава торта.
Съставки
Начин на приготвяне
Изсипете 100 грама захар и 40 грама брашно в тенджера с млякото и разбъркайте. Разбийте яйцето в сместа, разбъркайте и поставете на среден огън.
Разбъркайте, докато сместа се сгъсти и след това отстранете от огъня. Оставете крема да изстине и го покрийте със стреч фолио.
За тестото смесете 65 грама брашно със сол и захар. Поставете маслото в тенджера и добавете вода. Разтопете маслото във вода на умерен огън, изсипете брашнената смес в него.
Омесете тестото с шпатула, леко го запържете в тенджера. Поставете тестото в отделен съд и охладете за няколко минути.
Разбийте яйцата в тестото едно по едно, месете до гъстота.
Поставете тестото в сладкарски пош с накрайник и очертайте равен кръг с диаметър 20 см върху пергамента.
Разпределяме тестото по очертанията на кръга, след което правим извивка навътре, без да стигаме до края.
Печете сладкиша на 200 градуса за 15 минути.
Смесете охладения крем с масления крем и поставете в сладкарски пош. Разделете пандишпана на два кора, като едната част намажете с крем.
Покрийте кремовия блат с втория блат.
Вижте още
Прочутата френска торта, която се топи на езика
Съставки
Follow The Directions
Изсипете 100 грама захар и 40 грама брашно в тенджера с млякото и разбъркайте. Разбийте яйцето в сместа, разбъркайте и поставете на среден огън.
Разбъркайте, докато сместа се сгъсти и след това отстранете от огъня. Оставете крема да изстине и го покрийте със стреч фолио.
За тестото смесете 65 грама брашно със сол и захар. Поставете маслото в тенджера и добавете вода. Разтопете маслото във вода на умерен огън, изсипете брашнената смес в него.
Омесете тестото с шпатула, леко го запържете в тенджера. Поставете тестото в отделен съд и охладете за няколко минути.
Разбийте яйцата в тестото едно по едно, месете до гъстота.
Поставете тестото в сладкарски пош с накрайник и очертайте равен кръг с диаметър 20 см върху пергамента.
Разпределяме тестото по очертанията на кръга, след което правим извивка навътре, без да стигаме до края.
Печете сладкиша на 200 градуса за 15 минути.
Смесете охладения крем с масления крем и поставете в сладкарски пош. Разделете пандишпана на два кора, като едната част намажете с крем.
Покрийте кремовия блат с втория блат.
Коментирай