- февруари 8, 2021
- от Recepta bg
- 0 харесвания
- 0 / 5
- Кухня: Балканска кухня
- Трудност: Лесна

-
Подготовка30 мин
-
Готвене30 мин
-
Порции4
-
Прегледа845
Традицията си е традиция. Няма дом, в който да не се готви мусака. Сега ще ви представя една малко по-различна, но не по-малко вкусна вариация на ястието.
Съставки
Начин на приготвяне
Нарежете лука на ситно, пасирайте чесъна и ги запържете в загрято олио. Измийте ориза и го запържете за 2-3 мин. Разбъркайте и добавете картофите и моркова, нарязани на кубчета. Нарежете тиквичките и обеления патладжан също на кубчета. Прибавете ги заедно с червената чушка.
Добавете нарязаните на дребно обелени домати. Прибавете червен пипер и се залейте с топла вода. Сложете подправките, разбъркайте и прехвърлете в тава около 30 см широка. Сложете мусаката в загрятя на 200 градуса фурна за 20-30 минути.
Направете Бешамела като загреете малко олио в дълбок съд на котлона. Сипете брашното, разбъркайте да се запържи за кратко и залейте със студено прясно мляко.
Разбийте яйцата и ги прибавете при непрекъснато бъркане към млечния сос. Извадете мусаката от фурната и залейте с бешамеловия сос.
Върнете тавата обратно във фурната и печете още 20 минути. Оставете да престои 10-на минути преди да разрежете. Можете да гарнирате с кисело мляко при сервиране.
Вижте още





Мусака със зеленчуци и бешамел
Съставки
Follow The Directions
Нарежете лука на ситно, пасирайте чесъна и ги запържете в загрято олио. Измийте ориза и го запържете за 2-3 мин. Разбъркайте и добавете картофите и моркова, нарязани на кубчета. Нарежете тиквичките и обеления патладжан също на кубчета. Прибавете ги заедно с червената чушка.

Добавете нарязаните на дребно обелени домати. Прибавете червен пипер и се залейте с топла вода. Сложете подправките, разбъркайте и прехвърлете в тава около 30 см широка. Сложете мусаката в загрятя на 200 градуса фурна за 20-30 минути.

Направете Бешамела като загреете малко олио в дълбок съд на котлона. Сипете брашното, разбъркайте да се запържи за кратко и залейте със студено прясно мляко.

Разбийте яйцата и ги прибавете при непрекъснато бъркане към млечния сос. Извадете мусаката от фурната и залейте с бешамеловия сос.

Върнете тавата обратно във фурната и печете още 20 минути. Оставете да престои 10-на минути преди да разрежете. Можете да гарнирате с кисело мляко при сервиране.
Коментирай