- август 15, 2023
- от Recepta bg
- 0 харесвания
- 0 / 5
- Трудност: Лесна

-
Прегледа63
Много сочният и ронлив сладкиш ще се хареса на любителите на лимона, който тук е представен в три форми – глазура, екстракт и кора. Ако не можете да намерите лимонов ликьор, можете да го замените със същото количество лимонов сок, но вкусът ще пострада малко от това.
Съставки
Лимонов сладкиш с маково семе
Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 180 градуса. Подгответе форма за кекс - намажете я с растително масло и поръсете с брашно.
Смесете яйцата, захарта и сметаната в голяма купа. Добавете растително масло, лимонова кора и лимонов ликьор и разбъркайте до гладкост.
Пресейте брашното и бакпулвера, добавете маковото семе. Изсипете брашнената смес в течните съставки и разбъркайте, докато се смесят.
Печете в предварително загрята фурна за 50-60 минути до готовност. След 30-40 минути след началото на печенето можете да покриете горната част на тортата с фолио, за да не изгори. Оставете тортата да се охлади във формата за поне 30 минути, след това я обърнете върху решетка и оставете да изстине напълно.
За глазура разтворете пудра захар в малка купа с лимонов сок и разбъркайте добре до гладкост. Регулирайте дебелината на глазурата по ваш вкус, като добавите още пудра захар или лимонов сок към сместа.
Покрийте напълно охладения кекс с глазура и поръсете с лимонова кора.
Вижте още





Лимонов сладкиш с маково семе
Съставки
Лимонов сладкиш с маково семе
Follow The Directions

Загрейте фурната на 180 градуса. Подгответе форма за кекс - намажете я с растително масло и поръсете с брашно.

Смесете яйцата, захарта и сметаната в голяма купа. Добавете растително масло, лимонова кора и лимонов ликьор и разбъркайте до гладкост.

Пресейте брашното и бакпулвера, добавете маковото семе. Изсипете брашнената смес в течните съставки и разбъркайте, докато се смесят.

Печете в предварително загрята фурна за 50-60 минути до готовност. След 30-40 минути след началото на печенето можете да покриете горната част на тортата с фолио, за да не изгори. Оставете тортата да се охлади във формата за поне 30 минути, след това я обърнете върху решетка и оставете да изстине напълно.

За глазура разтворете пудра захар в малка купа с лимонов сок и разбъркайте добре до гладкост. Регулирайте дебелината на глазурата по ваш вкус, като добавите още пудра захар или лимонов сок към сместа.

Покрийте напълно охладения кекс с глазура и поръсете с лимонова кора.
Коментирай